Logo van Mare Nostrum
diverse portretjes

Actueel

Op deze pagina vind je het laatste nieuws en informatie over nieuwe activiteiten bij Mare Nostrum

Zomerprogramma
tekening auto, zonnetje richting vakantieadres

    In de zomer maanden juli en augustus vinden er minder activiteiten plaats in het wijkcentrum. Het programma voor de zomer is als volgt:

  • Odensehuis: Maandag 27 juni, 11 juli, 25 juli, 8 augustus, 22 augustus van 12.00 – 14.00

  • Koffieochtend: Elke dinsdag van 10.00 – 12.00 uur

  • Kidsfun: Elke woensdag van 15.00 – 16.00 uur

  • DigiAandacht spreekuur: Elke donderdag van 13.00 – 15.00

  • Opschoondag: Vrijdag 29 juli, vrijdag 26 augustus van 15.00 – 16.30

Tijdens de zomerstop is er één gezamenlijk koffiemoment op dinsdagochtend. Iedereen is welkom om nieuwe mensen te ontmoeten, gezellig samen te komen en bij te praten. Er vinden tijdens de zomerstop geen activiteiten plaats.

Vanaf maandag 29 augustus zullen activiteiten zoals 'Sport en Spel', 'Sporten voor vrouwen', 'Mydance', 'Creatief met Wijkleerbedrijf' en 'De Muziekmiddag' weer hervat worden.

Kunstenaars en muzikanten gezocht
rennende kinderen, buitenspelen

(afbeelding boven (c) Roos Lovine.) Het is eindelijk zo ver! Na vele jaren komt er weer een kunst en muziek route in Alkmaar Noord. Buurtbewoners Esther Loth, Roos Loth (van Roos Lovine) en Leo Borst organiseren het evenement samen met Wijkcentrum Mare Nostrum. 

Inmiddels zijn ook Wijkcentrum Daalmeer, Ontmoetingscentrum de Rietschoot, en Zorgcentrum het Rekerheem aangesloten. 

 Op zaterdag 10 september 2022 kunnen kunstenaars en artiesten uit Koedijk, Daalmeer, de Mare, Huiswaard en Vroonermeer hun atelier, galerie of woonhuis openstellen voor de kunstliefhebbers. Indien je geen eigen ruimte beschikbaar hebt, zou je kunnen exposeren in een van de wijkcentra in jouw buurt. 

 Op de kunstroute zijn diverse schilderijen, beelden, collages, foto’s, keramiek, sieraden en andere kunstvormen te bezichtigen. Ook is er ruimte voor muziek, dichtkunst, spoken word, of andere podiumkunsten. 

Lijkt het je leuk om mee te doen als kunstenaar of als artiest? Geef je dan op! Aanmelden en meer informatie kan bij Esther Loth via estherloth6@gmail.com.

Muziekmiddag
portret van The Tropicals (drie mannen)

Op zondag 26 juni 2022 is er van 14.00 tot 17.00 weer een muziekmiddag. De laatste voor de zomerstop, met niemand minder dan The Tropicals. Kom lekker genieten van alle bekende tophits van vroeger én van muziek uit Suriname, de Cariben en Indonesië. 

Trek de dansschoenen alvast maar aan, want het belooft een swingende dag te worden! De entree voor deze muziekmiddag is €2,50 en kan contant of met de pin betaald worden.

Keti Koti week

Keti Koti betekent in de Surinaamse taal Sranantongo ‘ketenen gebroken’. Zo heet de dag waarop in Nederland op 1 juli de afschaffing van de slavernij wordt herdacht en de vrijheid wordt gevierd. De naam verwijst naar de boeien waarmee de tot slaafgemaakte mensen vast werden gezet. Niet alleen in Suriname wordt Keti Koti gevierd, ook in de bovenwindse eilanden Saba, Sint Eustatius en Sint Maarten wordt het gevierd onder de naam “Emancipation day”. In Suriname staat deze nationale feestdag ook wel bekend als de Dag der Vrijheden. Om aandacht te geven aan en bewustwording te creëren over het belang van goede informatie over onze gezamenlijke geschiedenis zijn er in de Mare Nostrum verschillende activiteiten met dit thema.  >>Programma Keti Koti

  • Op dinsdag 28 juni 2022 is er van 19.00 – 20.30 een voorlichting over ons Slavernijverleden. Deze activiteit is in samenwerking met Stichting Kindherdenking en Slavernijverleden in Amsterdam. Tijdens deze voorlichting zullen we praten over de rol die Amsterdam en Nederland heeft gespeeld in ons slavernijverleden, en hoe we dit in ons hedendaagse leven nog steeds terug kunnen zien.
  • Op woensdag 29 juni 2022 zal ook het thema terugkeren bij de Kidsfun activiteiten, waarbij we vooral aandacht willen besteden aan het thema vrijheid. Veel mensen denken bij vrijheid aan vogels, en dus gaan we vrijheidsvogels maken. Hierbij gaan we nadenken over, wat is vrijheid eigenlijk? Wanneer voel je dat? En wat betekent vrijheid voor jou?
  • Op vrijdag 1 juli is er in samenwerking met Art1NHN, na groot succes van vorig jaar, weer een Keti Koti dialoogtafel. Onder het genot van pindasoep en een boyo-cake gaan verschillende culturen met elkaar in gesprek over belangrijke onderwerpen. Het belooft een mooie avond te worden waarbij vooral verbinding en begrip centraal staat. De Dialoogtafel is op vrijdag 1 juli 2022 van 19.00 – 20.30. >>Aanmelden

Wilt u zich aanmelden voor een van deze gratis activiteiten? Dan kunt u dat doen vóor 24 juni 2022 bij Mandy Verresen via scw2@wcmn.nl of 0612150027. <<